Steunmaatregelen overheid voor ondernemers

Blog

Veel ondernemers worden hard getroffen door het coronavirus. De omzet loopt terug terwijl de kosten doorlopen. Sommige sectoren krijgen zelfs te maken met een volledige sluiting van de onderneming. Horecagelegenheden maar ook sportscholen krijgen met deze harde maatregelen te maken. In dit blog geven wij een aantal tips voor u als ondernemer.

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

euro-870758_1920.jpg

Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- om met name de vasten lasten te betalen

TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19)

Een aantal sectoren komen in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming ten behoeve van de vaste lasten. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in deze crisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- om met name de vasten lasten te betalen. Onder ander sportclubs, fitnesscentra, zwembaden en wellness komen hiervoor in aanmerking.

Aanvragen kunnen tot en met 26 juni 2020 worden aangevraagd. De onderneming moet wel gevestigd zijn in Nederland. De uitbetaling van de gift vind zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend. Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via de website.

“Door enorme drukte zijn we helaas nog steeds beperkt bereikbaar voor aanvragen. Lukt het u niet om in te loggen of een aanvraag in te dienen? Probeer het op een later tijdstip opnieuw. (update: 30 maart 2020, 9:50 uur)”

Tozo (uitkering of bijstand)

De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Een inkomensvoorziening ten behoeve van levensonderhoud voor maximaal 3 maanden. De Tozo uitkering dien je aan te vragen via jouw woongemeente. Let op. Niet alle gemeenten zijn hier al klaar voor. Informatie vind je op de website van jouw gemeente.

Er gelden voor deze uitkering een aantal belangrijke voorwaarden. Voldoe je hier niet aan dan riskeer je een boete als je toch een aanvraag indient. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De uitkering is een aanvulling op je persoonlijke inkomen uit de onderneming

  • Het is een aanvulling tot het sociaal minimum

  • De uitkering bedraagt maximaal € 1.653,65 bruto per maand (voor gehuwden)

  • Er moet inkomensschade zijn als gevolg van de coronacrisis

Alle informatie over de Tozo vind je hier.

financial-equalization-1015266_1920.jpg

Een inkomensvoorziening ten behoeve van levensonderhoud voor maximaal 3 maanden.

writing-1149962_1920.jpg

Uitstel belastingafdracht

Ondernemers kunnen uitstel van betaling aanvragen voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting. Dit kon altijd al. Maar nu kunt u, op basis van de aanslag, ook omzetbelasting uitstel aanvragen bij de belastingdienst. U krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffing hoeft u niet te betalen.

U moet wel eerst aangifte hebben gedaan en een aanslag hebben ontvangen, wilt u bij de belastingdienst uitstel kunnen aanvragen.  Op de website van de belastingdienst vind u meer informatie. Klik hier.

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid voor Hybride ondernemers (NOW)
Vanwege de uitbraak van het coronavirus komt het ministerie van Social Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met een nieuwe regeling, de tijdelijke nootmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

De NOW is bedoeld om werkgevers, die te maken hebben met omzetverlies, tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.

De datum waarom de regeling ingaat, is nog niet bekend. Het UWV werkt eraan om de regeling zo snel mogelijk in te voeren. De periode waarover de tegemoetkoming kunt krijgen, hangt niet af van de datum waarop de regeling ingaat. U kunt een tegemoetkoming krijgen voor omzetverlies vanaf 1 maart 2020. Meer informatie over de NOW vind u hier.

007-%20Jorik%20Algra%20Fotografie__0.jpg

klee-941597_1920.jpg

Wij wensen u veel sterkte en gezondheid in deze lastige tijd!

Tot slot

Voor meer informatie over de verschillende regelingen voor ondernemers verwijzen wij u naar de websites van de KVK en de belastingdienst.

https://www.kvk.nl/corona/

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/content/coronavirus

Wij raden u aan om de aanvraag van de verschillende regelingen te bespreken met uw accountant en/of boekhouder. Zij kunnen u begeleiden in dit traject.

Blog is geschreven door CMC Collectief

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen